Runor, viskningar och kunskap i naturens väv

Runor

Runornas ursprung är idag förklätt i dimma och flera svar finns beroende på vem som talar. Själva ordet betyder ”hemlighet” eller ”gåta”. Havamaal i den Poetiska Eddan säger att Oden ”tar upp”runorna under sitt självoffer i Yggdrasil under nio nätter och dagar, djupt stungen med spjut och utan mat eller dryck. Detta är den mytiska bilden av runors tillkomst och det har sin grund även i det praktiska bruket av runorna.

Måhända är runorna äldre, men troligtvis så handlar det om att bruket startade några hundra år innan vår tideräkning. Akademiker i vår nutida kultur har skilda åsikter, att nordbor har farit i viking och träffat greker, romare eller etrusker och där sett skriftspråk och tagit med sig detta hem. Det senare folkslagets skriftspråk, Etruskerna blev upptaget i romarriket, finns det lite fynd av. Jag har sett några bilder av de få lämningar från Etruskernas skrift och för mitt öga ser det väldigt likt runorna. Det är mycket roligt att man fordom ansåg att text hade magisk kraft och var mycket speciell i sin egen rätt och inte enkom för dess innebörd.

Det finns åtskilliga olika varianter av Runor. På den tiden när det var de skriftsystem som användes så fanns ingen centralstyrd organisation som sa vad och hur tecknen skulle ristas så det finns både lokala variationer såsom Hälsingerunorna och inom olika länder som till exempel de Anglosaxiska runorna. Genom olika tider har det även utvecklats olika runrader så att det finns olika tecken eller stavar i olika runrader. Den som jag utgår från är den äldsta den med 24 stavar, Futharken som den oftast heter för den yngre runraden från vikingatid har 16 stavar och skiljer sig en hel del från den med 24 runor.

Dessa 24 runor utgör en beskrivning av multiverset och alla olika krafter samt företeelser som förekommer i kosmos enligt Forn Sed. Krafter och energier i oss människor och utanför vår kroppszon.

Runor i rad att meditera med

Runradband att ljuda och känna och grunna med.

Bruket i dag

Det är av vikt att komma ihåg att då vi möter runorna idag så ser vi på dem som en helhet. Ska du närma dig Runorna så kan jag rekomendera dig att uppfatta dem som väsen i sig själva. Vart tecken är som en varelse med olika karaktärsdrag jämfört med de andra runorna. De är mångfasetterade och har i historisk tid varierat över tid och geografisk plats. När vi skall lära känna varje runa är det av värde att kunna skapa en inre gestalt eller bild av var individuell runa.

Mer om bruket av runorna och samarbetet. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s